Fotokilde: Kirsten Visdal/Mjølk pop up Bergen (øverst til venstre: Sverre Uhnger / til høyre Runa Klock).
Kirsten Visdal - ansett som en av Norges beste stylister - er
svært sentral i forhold til årets messetema: Håndverk. Hun driver til daglig nettstedet Mjølk, og på messen
16.-18. oktober i Grieghallen stiller hun med Mjølk Pop up hvor et knippe
designere skal presenteres: Sverre Uhnger, Runa Klock, Ragnhild
Wik/Wik Oslo, Guri Sandvik og Johanna Asshoff fra Sverige.
Det var en befrielse å smake pizza første gangen, få tilsendt olabukse i posten fra Oslo og kjøpe Det Nye på Coopen nedi bygda. Fremtiden var urbane strøk. Samtidig har jeg har alltid vært stolt over bakgrunnen min.
-Kirsten Visdal-
Årets tema for messen – Handmade is the new black – berører stylisten
særlig. Hun arbeider nemlig gjennom konseptet MJØLK med formidling av kulturarv
og tradisjoner. Vi tok en prat med henne og var nysgjerrig på hennes bakgrunn
og tanker om fremtiden.
Fortell om bakgrunnen
din.
Jeg vokste opp på en fjellgård i Vågå, og ser i voksen alder
at oppveksten har preget meg mye: Nærhet til dyr, natur og tradisjoner. Jeg er
glad i det naturlig skapte med en modernitet som kontrast. Jeg føler meg like
hjemme på en fjelltopp som i en pulserende storby. Hjemme opplevde jeg at hardt
arbeid førte til utvikling, vekst og muligheter. Mine foreldre så seg lite
tilbake. De var en del av ekspansjonen i jordbruket på sytti tallet. Midt oppi
den industrielle utviklingen og velstandsøkningen i Norge mistet vi en del av
det gamle bondesamfunnet. Jeg har likevel tatt det med meg i mitt hjerte og mitt virke. Hva er tendenser i tiden slik du ser det, og hvordan påvirker disse deg?
Det som er den store tendensen i samfunnet, og som gir de
siste trendene, er nettopp å hente tilbake det vi har tapt. Vi vil oppleve
gleden og tilfredsstillelsen av å være en del av prosessene som fører til
kortreist mat, og å bruke tiden til å produsere noe med hendene. Det er en
naturlig reaksjon når vi kommer for langt vekk fra naturen og kontakt med oss
selv. Fremtidens produkter vil ha en historie å fortelle: En egenart eller
identitet.
For meg er det noe kjent og kjært og naturlig over de åndsverdiene
som vi er midt oppi. Far var treskjærer, og mor og bestemor utførte alt av håndarbeid
som hadde en nytteverdi. Det var stor grad av naturalhusholdning på
gården. Hele dyret ble nyttet når det
var slakting og vi hadde eget eldhus hvor all brødmaten ble laget. Jeg spikket
fra jeg var bitteliten og opplevde at ting ble reparert og restaurert og ikke
kastet. På søndagene dro vi ut i naturen og kokte kaffe over bål. Det enkle var
ofte det beste. Det var likevel en befrielse å smake pizza første gangen, få
tilsendt olabukse i posten fra Oslo og kjøpe Det Nye på Coopen nedi bygda.
Fremtiden var urbane strøk. Samtidig har jeg har alltid vært stolt over
bakgrunnen min.
Hva tenker du om
nåtiden og fremover?
Jeg ønsker å være med på å formidle og videreutvikle de
tradisjonene og den kulturarven som jeg har vokst opp med. Dersom den skal være
levedyktig så må vi tørre å utfordre både formspråk, materialbruk og teknikker.
Jeg har stor tro på å samarbeide på tvers av fagfelt for å fremskaffe nye
salgbare produkter og å engasjere nye generasjoner. Jeg har også stor tro på å
formidle kunnskap. Det fører til større forståelse, demokrati og
tverrkulturelle samarbeid. Flere og flere ønsker å yte i ett fellesskap. Vi vil
se mer av sosialt entreprenørskap fremover. Det blir en ny måte å utvikle og
selge varer på.
Jeg vokste opp med diskusjoner rundt middagsbordet, og har
alltid likt debatter og meningsutvekslinger. Jeg har også tro på at gjennom
kommersielle arenaer så treffer vi den menige forbruker og volum markedet. På
den måten kan vi få til en dialog og påvirke samfunnet i riktig retning. Vi
ønsker å tegne morgendagens møbelklassikere, vi ønsker å brande egne norske
merkevarer og vi ønsker at håndverk skal
gi liv til småskalabedrifter. Nå gjenstår det å se om norsk design, håndverk og
mote kan bli en betydelig eksportvare, og gi arbeidsplasser og nye næringer å
leve av i Norge. Jeg er i god tro og jeg skal bidra så godt jeg kan.
Messen gleder seg over Kirstens tanker og ser frem til å huse Mjølk Pop up ! Hjertelig velkommen!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar