mandag 5. oktober 2015

Med rom for debatt og vekst


MED ROM FOR DEBATT OG AMBISJONER FOR FREMTIDEN

Et slag for norsk design og håndverk. Interiør & boligmessen 16.-18. oktober/Grieghallen.
 

FOR Å UNDERBYGGE TENDENSER, BIDRA TIL Å SKAPE LANGSIKTIGE SPOR OG LØFTE FREM FRUKTBARE SAMFUNNSMESSIGE JUSTERINGER, MÅ VI TØRRE Å INVOLVERE MENNESKER OG GI ROM FOR DEBATT.

 
Det sier prosjektleder for Interiør & boligmessen, Trude Vaaga. Vi skal gjøre mer enn å spotte trender, understreker Vaaga. Messen skal antyde tendenser i fremtiden og bidra til å underbygge god vekst og nyanserte spor. Vi har store ambisjoner for norsk møbel og designbransje og vi har ambisjoner for et engasjert publikum.

Messen skal fenge bredt blant publikum alle skal føle seg hjemme på arenaen og ha mulighet til å lære om design. Faget er spennende og angår absolutt alle. For bransjens del skal arenaen være en solid markedsplass å vise seg frem på, samtidig som alt skal ligge til rette for gunstig nettverksbygging.


 
Foto: Dare to. Designstudio
 
ÅRETS MESSETEMAHÅNDVERK.
 
Det er klare tendenser til tydelig holdningsendring i samfunnet, skal vi tro flere fagmennesker. Vi snakker om håndverksfaget og en økt fokus på verdien av å kunne utøve ett håndverk og utdanne seg innen praktiske fag.
Norges beste stylist og en av våre fremste kulturarvforkjempere, Kirsten Visdal, snakker om ungdommer som faller utenfor og veksten av sosialt entreprenørskap. Å lære barn og unge fysiske oppgaver som fører til mestring og produkter de er stolte av er vesentlig, forteller hun. På sitt nettsted Mjølk.no skriver hun at skolen har en viktig oppgave til å stimulere til større håndverksfokus. Hun stiller spørsmål om vi trenger en fornying innen kunst og
håndverksfag for å inspirere elevene til å se det som et mulig yrkesvalg.

 
 
Fotokilde: Mjølk.no

De unge formgiverne i Kneip, Jørgen Platou Willumsen og Stian Korntved Ruud, snakker også om at tiden er inne for et skifte. De sier at mennesker i dag ønsker seg en forandring og at vi i større grad vil ha et forhold til materialer og objekter. Vi vil tenke bærekraftig, sier de. De håper at flere unge mennesker også lar seg inspirere av disse tendensene.
 
 

Designduoen utgjør et av de mest anerkjente designstudioer her til lands. Nå gleder de seg til å ha en interaktiv stand på messen i Bergen hvor målet er å vise design og håndverk i praksis. De ønsker å inspirere mennesker til å se hele prosessen bak et produkt, til å kjenne produktets historie.
 Det er ikke overraskende at håndverk er hovedtema for årets Interiør & boligmesse i Grieghallen. Men det som blir spennende er hvorvidt denne tendensen er langvarig, sier Vaaga. Ser vi spor av dette også i fremtiden? På søndagens messeprogram er det derfor duket for den store designdebatten hvor håndverk og betydningen av håndverk står sentralt. Her stiller bl a Kirsten Visdal, Jørgen Platou Willumsen, den prisbelønte designeren
Andreas Engesvik og Kultur og næringskosnulent i Hordaland Hege-Therese Nilsen. Messen ønsker at debatten
kan føre til større kunnskap og forståelse rundt håndverk inn i fremtiden.
At flere sterke navn fra den norske designscene deltar på årets messe er viktig, spesielt i forhold til et ønske om å bidra til læring og refleksjon om fortid, nåtid og fremtid, understreker Vaaga. I tillegg til ovennevnte aktører skilter messen også med sterke design og formgivernavn som: Guri Sandvik, Wik Oslo, Staff Design, Andreas Engesvik, Johanna Asshoff, Runa Klock, Dare to. Designstudio, Poast og Sverre Uhnger.  
 
 

 
Fotokilde: Mjolk.no /Sverre Uhnger
 
«Jeg liker å kalle messen: En messe med mening. Vi har ryggrad til det når store deler av den norske designscenen vender blikket mot oss, støtter oss, motiverer oss, roser oss og deltar sammen med oss. Bergen har gjennom messen fått en posisjon i Norge hvor formidling av design står sentralt. I tillegg skal vi speile mer enn trender. Vi skal bidra til samfunnsrefleksjon og debatt. Imidlertid savner jeg flere lokale designere og formgivere.
Jeg ønsker meg flere navn fra Bergen de neste årene»

-Trude Vaaga/prosjektleder og grunder-
 
 
 

Les hele messeprogrammet her: http://www.possibility.no/interior/innhold.php?s=program

Ingen kommentarer: